Na de crematie van Ben komen wat vrienden en familie bij elkaar in zijn huis. Ben heeft de oorlog overleefd en heeft samen met zijn vrouw in een concentratiekamp gezeten. Hij vertelde er alleen nooit over. Nu er herinneringen worden opgehaald, komt ook onvermijdelijk de oorlog ter sprake.
In het gezelschap zitten Ben’s dochter Elsbeth met haar vriend, een joodse tante met haar man, de buurvrouw met haar dochter en een oude vriend van Ben. Als Elsbeth de aanwezigen vertelt dat de vader van haar vriend een NSB-er is, wordt daar door iedereen anders op gereageerd. De buurvrouw, het type niet-joodse vrouw die precies denkt te weten wat wel en niet kwetsend is voor Joden, is het felst. De man van de Joodse tante is heel nuchter: “Mijn vader was zetter bij de krant, dat ben ik óók niet…” en daartussen, in alle kleuren en nuances, de meningen van de anderen. Het buurmeisje stelt, vanuit haar kinderlijke onschuld, scherpe vragen. Oude kameraad Brummer weigert antwoorden te geven.
“Goed fout” van Haye van der Heyden, zelf kind van een ‘foute’ vader, laat prachtig en pijnlijk zien welke sporen de oorlog achterlaat op de tweede generatie en laat de valkuilen zien van denken in zwart/wit of goed/fout, zonder oog voor alle nuances die daar tussen zitten. De bevrijding is ruim 75 jaar geleden, maar de gesprekken, de discussie, zijn onverminderd actueel.
De voorstellingsdata zijn 21, 22 en 23 april 2022. Voor reserveren klik hier.
Aanvang 20:00 uur Ons Dezibel, Wilhelminalaan Harmelen. Entreeprijs € 10,–
Geef een reactie